Verwondering is het begin van wijsheid

– Socrates- 

Waardengericht leiderschap

Ijsberg
Jullie kennen vast wel het mooie plaatje van de IJSBERG.

Zichtbaarheid
De top van de ijsberg boven water is zichtbaar en te vergelijken met gedrag van mensen dat zichtbaar is.

Onder water
Het deel van de ijsberg dat zich onder de waterspiegel bevindt is onzichtbaar en vaak vele malen groter dan het topje van de ijsberg. Dit is te vergelijken met het deel van het gedrag dat onzichtbaar is, denk aan jouw identiteit, drijfveren, waarden, overtuigingen en kennis en vaardigheden. Datgene wat onderliggend is, (soms bewust, soms onbewust) is bepalend voor jouw gedrag.  En ook hoe jij jouw leiderschap etaleert.
Ben jij een hiërarchisch leider? Of een dienend leider? Of een laisser faire leider?
Of weet je niet zo goed hoe dit werkt?

Overtuigingen
Belangrijk hiervoor is om inzicht te hebben in jouw innerlijke overtuigingen. Vind jij het belangrijk dat jouw team meedenkt? Of heb jij meestal zelf de beste ideeën? En wil je dat iedereen een stem in het geheel heeft? Of vind je dit juist lastig? Dit zijn jouw innerlijke overtuigingen, de basis voor hoe jij acteert in je werk en in je leven. Want ja, iedereen is ook leider van zijn persoonlijke leven.

Belangrijk
En ik? Ik ben voorstander van een waardengericht leiderschap. Wat dat is? Dit betekent dat je helder voor ogen hebt wat jij belangrijk vindt in jouw leven en in jouw werk. Hierdoor kun je richting geven en een koers uitzetten. En voor het management is dit een belangrijke manier om gezamenlijk effectief te zijn, zonder dat dit te veel inspanningen kost. Immers iedereen kent de waarde en weet wat dit betekent!
Een waardengerichte organisatie is dus een organisatie die helder heeft wat zij samen belangrijk vinden. Hierdoor kun je energie richten, met elkaar.  De kans dat je de gewenste doelen bereikt is dan vele malen groter.

Workshop
Recent mocht ik een waardenworkshop verzorgen voor een team. Wat vind je als persoon belangrijk en wat vindt het team in zijn geheel belangrijk? Hierdoor kom je als team in je kracht te staan en versterk je elkaar. Mooi om te ervaren, dat dit werkt.

Genieten
Ik geniet ervan om inspirerende bijeenkomsten te mogen geven. Dit genereert energie. Mensen hebben (weer) plezier én versterken elkaar weer op positieve wijze.

Reacties
En de reacties? “Zo fijn om op een geheel andere wijze eens met elkaar bezig te zijn: INSPIREREND.

 

Kennismaken?

Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit bericht

Ik ontvang graag het gratis E-Book mijn pad naar persoonlijk leiderschap

Kennismaken?

Heb je een vraag  om informatie of wil je graag even kennismaken? 
Vul onderstaand formulier in en stel je vraag, je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord, uiterlijk binnen 2 werkdagen. 

Contactgegevens

Heb je gevonden
wat je zoekt?

Kan ik je helpen?