Verwondering is het begin van wijsheid

– Socrates- 

Toekomstbestendige organisaties

Toekomstbestendige organisaties

De wereld verandert razendsnel. Wat ik interessant vind, is hoe de organisatie van de toekomst eruit ziet. Dus hoe je organisatie mee verandert met de ontwikkelingen. Als coach en verandermanager heb ik vele professionals en teams in organisaties mogen (bege)leiden. Ik kan ze alleen goed voorbereiden op de toekomst als ik zelf weet wat de organisatie van de toekomst is.

Eerst reis ik terug in de tijd van mijn eigen organisatie. Sinds 2005 ben ik de trotse eigenaar van mijn bureau De Langen Consultancy. Vanuit mijn bureau werk ik voor verschillende soorten organisaties als consultant, alleen of samen met collega-ZZP’ers. Om als ondernemer toekomstbestendig te zijn, pas ik mijn bureau voortdurend aan op basis van de maatschappelijke context, gecombineerd met mijn persoonlijke vaardigheden. Ik zorg ervoor dat ik veranderingen zie aankomen zodat ik hierop kan anticiperen. Zo is mijn netwerkorganisatie De Langen Consultancy ontstaan. 

In de basis geldt ditzelfde principe ook voor grotere organisaties. Alleen is er dan vaak sprake van een (ingewikkelde) organisatiestructuur, vaak het piramidemodel. Iets dat voor mijn mijn netwerk consultancybedrijf niet geldt.

Mijn idee: zet het piramidemodel op de kop
Naar mijn idee betekent toekomstbestendig organiseren andersom redeneren en doen. Wat bedoel ik daarmee? Het piramidemodel gaat uit van topdown – van boven naar beneden- organiseren en creëren. Op de kop is dus bottom-up oftewel van beneden naar boven organiseren. Dit betekent voor leiders dat ze het hiërarchie denken deels los moeten laten en in plaats daarvan de creativiteit in de eigen organisatie meer kunnen faciliteren. Zodat medewerkers of beter gezegd professionals in de organisatie zich gaan gedragen als echte mede-ondernemers. Tegelijkertijd kunnen professionals actief bijdragen aan de organisatie, vanuit ieders unieke persoonlijkheid en vakkennis. Voor de professionals noem ik dit persoonlijk leiderschap; je bent van betekenis in jouw organisatie en je draagt actief bij. Leidinggeven aan je team wordt leidinggeven samen met je team. Samen draag je bij aan de organisatie als geheel.
In de organisatie van de toekomst ontmoet de (hiërarchisch) leider van het team de persoonlijk leider(s) van het team. Samen gaan ze voor het goede gesprek, op basis van gelijkheid. De dialoog aangaan……Dit is een ontwikkeling in communicatie, die makkelijk lijkt, maar toch niet zo makkelijk is. En zo eigenlijk in hele kleine, onzichtbare stapjes…tot grotere veranderingen leidt.

Flow
Persoonlijk leiderschap betekent dat de professional leiding geeft aan zijn eigen leven, relaties en werk. Hierdoor vergroot de professional zijn autonomie en geeft hij aan zijn leidinggevende aan wat hij nodig heeft. Hierdoor ontstaat meer verbinding. Dit is belangrijk voor de professional van de toekomst. Een professional die zijn persoonlijk leiderschap heeft ontwikkeld, zit lekker in zijn vel; er wordt naar hem geluisterd en hij heeft invloed op datgene wat hij belangrijk vindt. In het team wordt ieders inbreng gezamenlijk vertaald in praktische processen, gedragingen en/of resultaten.

Op deze wijze ontstaat een mooie samenwerking tussen leiders en professionals, waardoor er flow ontstaat! Flow bij leiders én flow bij de persoonlijk leiders (professionals) van de toekomst.
En wat merkt de klant hier nu van? Daar draait het tenslotte allemaal om, want zonder klant geen organisatie. De klant merkt dat de manier waarop alles gedaan wordt veel fijner aanvoelt en het proces beter verloopt. Mooie gesprekken, enthousiasme, er is energie! Daar wordt een klant vaak heel blij van én dit betekent dat hij in deze organisatie een goed gevoel krijgt, dus een product zal kopen, of zich aan deze organisatie zal verbinden. En dat is wat je wil toch? 

Toekomstbestendige organisaties zijn in mijn ogen organisaties waarin aandacht is voor iedereen. Voor het individu, het team én de organisatie in zijn geheel.
Door de onderlinge verbinding ontstaat groei en bloei. Mijn ervaring is dat dit lukt, mits hier actief aandacht voor is.
Aandacht is het nieuwe goud in organisaties.

 

Kennismaken?

Neem vrijblijvend contact op!

Deel dit bericht

Ik ontvang graag het gratis E-Book mijn pad naar persoonlijk leiderschap

Kennismaken?

Heb je een vraag  om informatie of wil je graag even kennismaken? 
Vul onderstaand formulier in en stel je vraag, je krijgt zo spoedig mogelijk antwoord, uiterlijk binnen 2 werkdagen. 

Contactgegevens

Heb je gevonden
wat je zoekt?

Kan ik je helpen?